Doğal yollarla bebek sahibi olamayan çiftlerin başvurdukları en popüler tedavi yöntemi hiç şüphesiz ki tüp bebek tedavisidir. Tüp bebek tedavisi görmek isteyen çiftler, bu yolla kalınan hamilelik ile normal hamilelik arasındaki farkların neler olduğunu da sıklıkla merak ederler. Sağlıklı bir bebek sahibi olmak için iki gebelik arasında çok belirgin bir fark olmasa da doğal yollarla hamile kalmanın daha sağlıklı olduğu görüşü yaygındır.
Tüp bebek gebeliği doğal gebelikten nasıl farklıdır?
Doğum yani çocuk için belirli farklılıklar yoktur. Ancak gebelik süreci için tüp bebek ve doğal gebelik arasında farklar vardır. Bu farklar şöyledir;
Gebeliğin yeri ve süreci
İki hamilelikte de gebeliğin yumurta ve spermin birleşmesi söz konusudur. Fakat bu birleşmenin yeri ve devam eden süreç, doğal gebelik ile tüp bebek arasındaki temel farklardan biridir.
Normal gebeliklerde döllenme süreci doğaldır. Yani cinsel ilişki sonrası sperm yumurtayla buluşmakta ve döllenme gerçekleşmektedir. Tüp bebek tedavisinde ise erkekten alınan sperm ve kadından alınan yumurtalar anne adayının vücudunda değil hastane ortamında birleştirilir. Kısacası dışarıda yapılan döllenme işlemidir. Embriyoların birleştirilmesinin ardından kaliteli embriyolar alınır ve tekrar hastane ortamında kadının rahmine yerleştirilir.
Hamile kalma zamanı
Doğal hamileliklerde gebe kalma zamanı anne adayının yumurtlama dönemine ve adet döngüsü gibi şeylere bağlıdır. Hormonsal sorunlar ve adet döngüleri ve diğer sağlık sorunları normal gebeliği etkiler.
Tüp bebek tedavisinde ise uzmanların yumurtlama sürecine müdahale etmesi ve süreci izlemesi söz konusudur. Yumurtalığı uyaran ilaçlarda tüp bebek tedavisinde uzman gözetiminde kullanılır.
Gebelik başarı oranı
Normal gebeliklerin başarı oranı elbette daha yüksektir. Ancak her iki gebelikte de yaşın ilerlemesiyle birlikte hamilelik şansı azalır. Tüp bebek tedavilerinde 35 yaş altı kadınlarda başarı oranı %45 civarındadır. 35 yaş üstü kadınlarda tedavinin başarılı sonuçlar verme ihtimali %21, 40 yaşını geçen kadınlarda ise başarı oranı bir hayli düşmekte olup %10 civarındadır.
Ancak hamile kalmada sorun yaşayan kadınları dikkate aldığımızda yani normal yollarla çocuk sahibi olunamadığında tüp bebek tedavisinde başarı oranları çok daha yüksek kabul edilir.
Hamilelik öncesi hazırlık
Normal hamileliklerde sigara ve alkolden uzak durulmalı ve sağlıklı beslenilmelidir. Bu tüp bebek tedavisinde de önemlidir. Ancak tüp bebek tedavilerinde ultrason, farklı tetkiklerin yapılması, yumurtalığı uyarıcı bazı ilaçların kullanılması gibi ön hazırlık işlemleri bulunmaktadır.
Tıbbi müdahale
Tüp bebekte çeşitli ilaçların kullanımı, döllenme sürecinin hastanede gerçekleşmesi, yumurtaların toplanması, embriyo oluşumu ve kadına nakli gibi süreçler vardır. Normal hamileliklerde ise tıbbi müdahale fazla değildir.
Çoğul gebelik riski
Normal gebeliklere göre tüp bebek tedavisinde çoğul yani ikiz veya üçüz gibi gebelik riski daha fazladır. Bunun nedeni ise tedavinin başarı oranını artırmak için birden fazla embriyo transferinin yapılmış olmasıdır. Çoğul gebelik riskini önlemek için embriyo transferinin tek yapılması önerilir.
Doğumsal kusur riski
Doğum kusurlarının olma riski tüp bebek tedavisi ile gerçekleşen hamileliklerde azda olsa doğal gebeliğe göre vardır. Esasen bu genellikle tüp bebek tedavisinden değil kadının doğurganlık yollarında görülen problemlerden meydana gelir.