Solunum yolları ile kolaylıkla bulaşabilen suçiçeği ortalama yaygınlıkta görülmektedir. Hassas bir süreç olması nedeniyle emzirme sürecinde anneler suçiçeği olan kadın bebeğini emzirebilir mi? Gibi sorulara cevap arıyorlar. Yazımızda suçiçeği olan annenin emzirmesi üzerinde duracağız.
Suçiçeği olan bir anne bebeğini emzirebilir mi?
Sorunun başında cevap verecek olursak, suçiçeği olan anne bebeğini emzirebilir. Aşağıdaki açıklamaları da dikkate alarak bu süreçte en sağlıklı yolu izleyebilirsiniz.
- Suçiçeğine neden olan Zoster virüsü, annenin bebeğini emzirmesiyle bebeğe bulaşmaz.
- Virüs daha çok annenin öksürmesi, hapşırması ve konuşması durumlarında ağızdan çıkan damlacıklarla bebeğe bulaşabilir. Bu yüzden bebeğinizi emzirirken mutlaka maske takın.
- Annenin vücudunda olan kabarcıklar yine suçiçeğinin bebeğe bulaşma riskini artırır. Bebeğinizin cildiniz ile temasını önleyerek bu riski ortadan kaldırabilirsiniz.
- Bu süreçte bebekle çıplak elle cilt temasının olmamasına dikkat etmek gerekir.
- Emzirmeden önce göğüs bölgesini iyice temizlemek riskleri azaltabilir. Ayrıca diğer kişisel hijyen kurallarına dikkat etmekte faydalı olabilir.
Emziren Anneler için suçiçeği tedavisine yönelik destekleyici önlemler
Her dönem suçiçeği görülen kişiler bazı şeylere dikkat etmelidir. Ancak emzirme döneminde çocuğa geçme riskini de dikkate alırsak bu önlemler daha önemlidir.
- Sağlıklı beslenmeye özen gösterin. Vitamin ve mineral alımlarını tam yapmakla birlikte C vitamini alımı ayrıca önemlidir. Bol sebze meyve tüketmeye gayret edin.
- Günlük 2,5 litre su içmek her zaman önemlidir. Emzirme döneminde ve özellikle de bu tip rahatsızlık dönemlerinde su içilmesi ayrı önem taşıyor.
- Sıklıkla ılık suyla duş alarak kişisel temizliği ihmal etmeyin. Duş esnasında cildinize çok sert davranmayın.
- Gün içerisinde ellerinizi ve yüzünüzü sıklıkla yıkayın.
- Yaşam alanınızı havalandırmayı ihmal etmeyin.
- Yaşam alanlarınızın temizliğine de gereken önemi verin.
- Doktor izni olmadan kendi başınıza ilaç kullanmayın.
- Hepsinden önemlisi ise suçiçeği belirtileri varsa vakit kaybetmeden tıbbi destek alın.
Suçiçeği aşısının önemli rolü
Enfeksiyonu önlemek için aşı en önemli adımlardan biridir. Aşı yaptırmak vakaları yüzde 90 oranında önleyebilmektedir. Bu hep kendiniz hem de çevrenizdeki insanların sağlığını korumak için önem taşır. Özellikle bulaşıcı olduğunu düşünürsek suçiçeği aşısının önemi daha iyi anlaşılacaktır.
Aşının hamilelikten önce veya doğumdan sonra yapılması gerekir. Hamilelikte bazı aşıların yaptırılması anne ve bebek sağlığı için sorunlu olabilir. Bu yüzden mutlaka uzman doktor kontrolünde karar vermek ve aşı olmak gerekir.
Suçiçeği olan kadınların emzirme sürecinde mutlaka dikkatli olmaları gerekiyor. Maalesef ki bende kızımı emzirirken suçiçeği oldum ama Allah’tan çocuğuma bulaştırmadan atlattım. Hamilelikte dikkat edilmesi gereken birçok şeye dikkat ediyoruz ancak emzirme döneminde de bazı şeyleri mutlaka dikkate almamız gerekiyor.