Hamilelik planlamasının sağlıklı şekilde yapılması hamileliğin ve doğacak çocuğun yaşam boyu sağlığı için de önem taşıyor. Bu durum elbette gebelik döneminde anne adayının sağlığının korunmasında da son derece önemlidir.
Sorunsuz bir hamilelik ve bebeğinizi sağlıklı bir şekilde kucağınıza alabilmeniz için hamile kalmadan önce çiftlerin nelere dikkat etmesi gerektiğini sizlerle paylaştık.
Anne adayının hamilikten önce hem fiziksel hem ruhsal durumunun iyi olması gerekiyor. Ayrıca hamileliğin sağlıklı şekilde sürdürülebilmesi için de gebelikten önce yaptırılması gereken aşıların ve sağlık kontrollerinin önemle dikkate alınması da son derece gereklidir.
Özellikle gebelik planlamasının 1 hatta birkaç ay önce başlamış olması esasen en doğru olanıdır.
Hamilelikten 1 Ay Önce Çiftlerin Sürece Nasıl Hazırlanmaları Gerekir?
Sizin için belki de hayatınızın en mutlu dönemi olması muhtemel bu sürece en iyi şekilde hazırlanmak için aşağıdaki uyarıları dikkate alabilirsiniz. Bu hamile kaldıktan sonra sizin ve fetüsün yani bebeğinizin sağlıklı gelişimi için önemlidir.
Sağlık Kontrolü Yaptırmayı İhmal Etmeyin
Hamilelikten önce gerekli sağlık kontrollerinin yaptırılmış olması ortaya çıkabilecek önemli sorunların önlenmesi için gereklidir. Ancak maalesef ki Türk toplumunda bu durum genellikle kadınlara vazifeymiş gibi bir algı bulunuyor.
Oysaki sürecin bütünüyle sağlıklı ilerleyebilmesi için anne adayı kadar baba adayının da bu kontrolleri yaptırması gerekir.
Birçok hastalığın temelinde genetik faktörlerin olduğunu düşündüğümüz de bazı hastalıkların babadan oğula geçme riskini önlemek için çiftlerin ikisinin de sağlık kontrollerini yaptırmaları en akılcı yoldur.
Anne adayları için ise bu kontroller daha fazla önem taşır. Hamilelikte nasıl beslenip hareket edilmesi gerektiğine kadar birçok tavsiyeyi de böylelikle doktorunuzdan almış olursunuz.
Hamilelik öncesi aşılar ihmal edilmemelidir
Hamilelikte birçok aşının yapılması özellikle bebeğin sağlığı için olumsuz sonuçlar doğurabilir.
Bu yüzden hamilelikte aşı yaptırmak genellikle tavsiye edilmediği gibi bazı aşıların yapılması da yasaktır.
Bu yüzden özellikle anneden bebeğe geçebilecek hastalıklara karşı aşı olmak gerekir.
Aşı yaptırmak için illaki hasta olmanıza gerek yoktur. Yapılan aşıların temel amacı hastalıklar ortaya çıkmadan önce bu hastalıklara karşı önlem almaktır.
Beslenme planı hazırlanmalıdır
Hamilelikte beslenmenin normal zamana göre ciddi bir öneme sahip olduğu uzmanlar tarafından belirtiliyor.
Özellikle de maddi açıdan bu uzun yola hazır olunması gerekir. Birçok çift beslenmenin problemsiz bir şekilde gerçekleşeceğine inanıyor. Oysaki gerçek manada sağlıklı beslenebilmek için iyi bir bütçenin olması da önemlidir.
Psikolojik hazırlık
Birçok çift hamileliğe fiziksel olarak hazırlanmak için az veya çok çaba gösterir. Ancak hamilelik sürecine psikolojik hazırlık her zaman en fazla ihmal edilen durumlardan biridir.
Hamilelikte hormonlarda yaşanan değişim birçok kadını depresyona hazırlamaktadır. Hatta kimi kadınlarda bu depresyona bağlı olarak hamileliğe zarar verme ve intihar düşüncesi gibi daha ciddi sorunlar ortaya çıkabilir.
Özellikle daha önce hamilelik yaşamamış veya sorunlu hamilelik geçirmiş anne adaylarının hamile kalmadan önce psikolojik destek almaları bu hazırlığın yapılabilmesi için faydalı olacaktır.