El, ayak ve ağız hastalığı bulunan çocuklarda bu hastalığın daha fazla yayılmasını önlemek için mutlaka yeterince hijyenik olmak gerekiyor. Hem bireysel temizlik hem de yaşam ortamının temiz olması farklı sağlık sorunlarının görülmesini önlemek için de gereklidir.
Araştırmalarda yılda 300 binden fazla çocuğun Türkiye’de bu tip sağlık vakaları ile karşı karşıya kaldığı görülüyor. Özellikle 5 yaş altı çocuklarda bu tip rahatsızlıklar daha yaygındır. Hastalığın doğru kontrol edilmemesi halinde dışkı, ter, tükürük ve kabarcık sıvıları vasıtasıyla vücudun farklı bölgelerine ve diğer insanlara yayılması da mümkün oluyor.
Enterovirus ve Coxsackievirus başta olmak üzere bazı virüsler çocuklarda el ayak ve ağız hastalığına neden olmaktadır. Bulaşıcı olan bu hastalık ağız, kalça ve ellerde kabarcıklar, ateş, boğaz ağrısı ve huzursuzluk gibi semptomlar gösterir.
El, ayak ve ağız hastalığı olan çocukların temizliği nasıl olmalı?
Enfeksiyonun yayılmaması için temizlik çok önemlidir. Yazının başında zaten bunu belirtmiştik. Yayılmayı önlemek için aşağıdakileri dikkate alabilirsiniz.
Ellerinizi sık sık yıkayın
El temizliği en önemli adımlardan biridir. Hem temizlikten önce kendi ellerinizi hem de gün içerisinde çocuğunuzun ellerini mutlaka düzenli olarak sıklıkla yıkayın. Temizlikten sonra da elleri bol sabunla en az 20 saniye ovalayarak yıkayın.
Çocuklara bakarken maske kullanın
Maske kullanımı enfeksiyonun size geçmesini önleyecektir. Bu yüzden çocuğunuzun bakımını yaparken maske kullanımını da ihmal etmeyin. Eczaneden alacağınız tıbbi maskeler ile kendinizi korurken sizden yayılarak çocuktaki yaraları azdıracak riskleri de azaltabilirsiniz.
Kişisel eşyalarını kullanmayın
Çocuğunuzun kişisel eşyalarını kullanmayın veya diğer çocuklarınızın kullanımına da engel olun. Virüsler kişisel eşyaların kullanımı yoluyla da bulaşmaktadır. Yıkanabilir eşyalarını ise 60 derecelik ısıda yıkayarak virüslerin ölmesini sağlayabilirsiniz.
Çocukları uygun şekilde izole edin
Çoğunuzun izole edilmesi hem dış etkilerin çocuktaki yaraları kötüleştirmesini önler hem de başkalarına bulaşmasını önler. Özellikle ilk 10 gün kabarcıkların kuruması için önemlidir. Bu süreye daha fazla dikkat etmeniz tavsiye olunur.
El, ayak ve ağız hastalığı olan çocuklar banyo yapmalı mıdır?
Çoğunuzun yüksek ateşi yoksa her gün yıkanması sağlıklıdır. Özellikle bu gibi enfeksiyonların etkilerini azaltmak için bunu yapabilirsiniz. Banyo sırasında ter, kir ve virüsler ciltten temizlenir. Bu gibi yara enfeksiyonlarının ter bulaşması yoluyla geçtiği de unutulmamalıdır. Üstelik patlayan kabarcıkların içerisindeki sıvı cildine bulaştığı için yayılma riski fazladır.
Doğal ve yoğun koku içermeyen yumuşak sabunlar kullanın. Suyun ılık olması da önemlidir. Aşırı sıcak su kullanımından kaçınmalısınız. Ayrıca çocuğu yıkarken sert hareketlerden kaçınmalı, oldukça nazik şekilde vücudu ovalanmalıdır.
Kabarcıkları patlatmayın
Kabarcıkların içerisindeki sıvı, enfeksiyonun yayılmasındaki baş nedenlerden biridir. Bu yüzden mümkün olduğunca kıvırcıkları patlamamaya özen gösterin. Diğer yandan kendi başınıza ilaç kullanımından kaçınarak mutlaka doktorunuzun verdiği ilaçları düzenli olarak kullanın.
Ortam temizliği önemlidir
Çocuğunuzun yaşam alanını da temiz tutun. Beden temizliği kadar yaşam alanının temiz olması da büyük önem taşıyor. Yaraların kötüleşmemesi için beden ve ortam temizliği önem taşıyor.