Gebelik dönemi biz kadınların birçok soruya cevap aradığımız süreçlerin başında geliyor. Bunlardan biri de hamileyken suçiçeği yaptırılıp yaptırılmayacağıdır. Gebelik sürecinin son derece hassas olması nedeniyle bilinçsizce hareket etmemek büyük önem taşıyor. Hamileliğiniz dışardan bakıldığında belli olmuyorsa herhangi bir sağlık sorunu için doktora gittiğinizde mutlaka hamile olduğunuzu belirtmenizde büyük önem taşıyor.
Doktorun sizin hamileliğiniz hakkında bilgi sahibi olmaması durumunda sizin sağlığınız için yapılabilecek müdahaleler bebeğin sağlığına zarar verebilir.
Hamileyken Suçiçeği Aşısı Yaptırılır mı?
Son derece bulaşıcı olmakla birlikte gebelik için de tehlikeli olan suçiçeği hastalığında erken teşhis ve tedaviye dikkat etmek gerekiyor.
Sorunun cevabına gelecek olursak hamilelikte suçiçeği aşısı için fetal gelişimin olumsuz etkilenme durumu olduğunu belirtmek gerekir. Gebelik döneminde birçok aşı türünde olduğu gibi suçiçeği aşısı da önerilmemektedir. Yine de en doğru bilgiyi almak için profesyonel tıbbi destek alınması gerekir.
Gebelik sürecinde önerilmeyen bu aşının hamilelikten en az 3 ay kadar önce yaptırılmış olması uzmanların tavsiyeleri arasındadır. Yani hamile kalmadan birkaç ay önce suçiçeği ve diğer aşılarınızı yaptırmış olmanız gerekir. Bu hamilelikte görülebilecek ve hamileliğe zarar verme ihtimali bulunan hastalıkların önlenmesi için önemlidir.
Suçiçeği Hamilelikte tehlikeli mi?
Hamilelikten önce suçiçeği geçirmediyseniz ve aşı olmadıysanız, suçiçeği hastalarıyla temas etmemeye ve hatta mümkün olduğunca yakın bir irtibat kurmamaya dikkat etmeniz gerekir. Çünkü hamileyken bu enfeksiyona yakalanmanız halinde aşısı genellikle hamilelik bitene kadar tavsiye edilmemektedir. Dolayısıyla da hamileliğin sağlığını tehlikeye atmamak için en basitinden bulaş riskini azaltmak gerekir.
Üstelik bu enfeksiyon sadece sizi değil fetal gelişimi de olumsuz etkiler. Hatta önemli komplikasyonların ortaya çıkması durumunda ölü doğum riski de artabilmektedir. Enfeksiyon sürecinde ise sinir sistemi bozuklukları, zatürre ve menenjit gibi ciddi sorunların görülme ihtimali yüksektir.
Araştırmalara göre hamileyken suçiçeği olmuş yakalanmış annelerin bebeklerinde sinir sistemi, göz ve cilt kusurlarının olması ve doğumun böyle gerçekleşmesi söz konusu olabilir. Tüm bunları dikkate aldığımızda gebelikte insanlarla fazla temastan kaçınmak anne ve bebek sağlığı için önemlidir.
Suçiçeği veya herhangi bir hastalık konusunda endişeleriniz varsa mutlaka bir doktor kontrolüne gitmeniz faydalı olacaktır. Bu sayede en azından erken tanı ve tedavi için bir avantaj yakalayabilirsiniz.
Gebelik sürecinde sadece suçiçeği değil diğer tüm hastalık ve enfeksiyonlara karşı tedbirli olmak gerekiyor. İnsanların yoğun kullandıkları ve dokundukları yerlere temas ettiğinizde ellerinizi ağız ve burnunuza götürmeden bol sabunlu su ile yıkamak bir önlemdir. Hepsinden önemlisi sağlıklı olduklarına emin olmadığınız kişiler ile tensel temastan biraz daha uzak durmanız faydalı olabilir.