1. Haberler
  2. Yaşam
  3. Telegram Kullanmanın Avantajları ve Dezavantajları

Telegram Kullanmanın Avantajları ve Dezavantajları

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Telegram kullanmanın avantajları hakkında araştırmalar, daha çok WhatsApp’ın veri gizliliği konusunda yakın zaman önce yaptığı açıklamalar nedeniyle daha sık yapılmaya başlandı.

Dünyanın en büyük anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp veri gizliliği konusunda tutarsız davranınca, kullanıcılar alternatif uygulamalara yönelmeye başladılar. Diğer taraftan Covid-19 pandemisi nedeniyle doğan grup video sohbet ihtiyacının doğması da Telegram’ın hareketlenmesine neden oldu.

Her dijital platformun olduğu gibi Telegram’ın da avantajları ve dezavantajları bulunuyor. Bunların neler olduğuna bakacak olursak şunlardan bahsedebiliriz.

Telegram Kullanmanın Avantajları Neler?

Öncelikle platformu kullanmanın avantajlarının neler olduğuna değinelim.

Uçtan Uca Şifreleme ile Üst Düzey Gizlilik

Uçtan uca şifreleme özelliği bulunan uygulamalarda yapılan sohbetlerin üçüncü kişiler tarafından okunması imkânsız olmasa da çok zordur. Esasen şimdilik imkânsız gibi gözüküyor ancak gelişen teknoloji ile beraber nelerin bizi bekleyeceğini de bilemiyoruz.

WhatsApp’ta da uçtan uca şifreleme özellikleri bulunuyor. Ancak WhatsApp’ın veri gizliliği konusunda yapmış olduğu birçok kafa karıştırıcı açıklamanın olması kullanıcıları düşündürüyor.

Kaybolan Mesajlar

Gizli mesajlar özelliğini sunması da Telegram kullanmanın avantajları arasındadır. Gönderilen gizli mesajların bir süre sonra kendilerini imha etmeleri, sohbet güvenliğini artıran temel özelliklerden biridir.

Dosya Gönderme Kapasitesi

Uygulama üzerinden karşı tarafa dosya gönderme kapasitesinin yüksek olması yine en önemli avantajlarından biridir. 2 GB boyutuna kadar göndereceğiniz ekler Telegram tarafından desteklenir. Platformun bu özelliği ile birçok rakibini hatta tamamını geride bıraktığını söyleyebiliriz.

Özellikle WhatsApp ve Skype gibi uygulamaların çok üzerinde bir dosya gönderme kapasitesinden söz ediyoruz. WhatsApp tek seferde 16 MB, Skype ise 300 MB dosya gönderimine izin veriyor. Telegram ise bu konuda bu iki platform ile kıyaslanmayacak derecede avantajlı konumda bulunuyor.

Gönderilen Mesajlar Düzenlenebilir

WhatsApp ve bazı platformlarda da bulunan bir özelliktir. Yazım hatası bulunan veya yanlış ifadeler kullandığınız bir mesajı üzerine basılı tutup Düzenle seçeneği ile kolaylıkla düzenleyebilirsiniz.

Hashtag Kullanımı

Bazı sosyal medya platformlarında olan bu özellik, Telegram gibi anlık mesajlaşma uygulamasında da bulunuyor. Hashtag kullandığınız zaman kullanılan kelime tıklanabilir hale gelir. Dolayısıyla grup veya kanal kullanıcıları Hashtag olan bir kelimeye tıkladığında, o kelime ile alakalı arama sonuçlarına yönlendirilir. Hashtag simgesi ise klasik # işaretidir.

YouTube Videoları İzlenebilir

Çoğu mesajlaşma uygulamasında, bir video aldığınızda aynı anda videoyu izleyip arkadaşlarınızla sohbet edemezsiniz. Ancak Telegram ile bu iki işi tamamen aynı anda yapabilirsiniz.

Sohbet ederken YouTube videolarını izlemek için, video bağlantısındaki küçük resmine dokunun. Ardından video oynatılırken arkadaşlarınızla sohbete devam edin. Resim İçinde Resim simgesine tıklayın.

Üye Sayısına Takılmadan Sohbet Grubu Oluşturun

Üye sayısı sorununa takılmadan bunu yapabilmek Telegram kullanmanın avantajları arasındadır. WhatsApp ilk başlarda bir sohbet grubuna yalnızca 100 üye eklemenize izin veriyordu. Daha sonra 2016 yılının başında bu sınır 256 kişiye çıkarıldı. Ancak bu sayı Telegram için hiçbir şey değil. Telegram, bir grup sohbetine birkaç yüz yerine 200.000 üye eklemenizi sağlar.

Bu kadar kalabalık bir sohbet grubu ile ne işimiz olur? Dediğinizi duyar gibiyim. Pek bir ihtiyaç olmasa da bu rakamın altında kalabilecek sayılara ihtiyaç duyacak kullanıcıların olabileceği unutulmamalıdır.

Telegram Botları

Dijital iletişim amacına hizmet eden farklı hizmet türlerinde çok sayıda bot bulunmaktadır. Telegram botları sizin için birçok şeyi yapabilirler ve zamandan tasarruf etmenize yardımcı olabilirler. Bu botların en önemli yanı, siz sohbet ederken farklı görevleri otomatik hale getirmenize ve yönetmenize yardımcı olmalarıdır.

Telegram kullanmanın avantajları bunlarla sınırlı olmasa da öne çıkan avantajlarından bahsettik. Aşağıda ise Telegram kullanmanın bazı dezavantajları hakkında bilgiler yer alıyor.

Telegram Kullanmanın Dezavantajları

  • Başta ülkemizde olmak üzere birçok ülkede henüz WhatsApp kadar yaygın kullanılan bir platform değildir. Kullanıcı sayısı birkaç yüz milyon ile sınırlıyken Facebook Messenger ve WhatsApp milyarlarca kullanıcıya ulaşmıştır.
  • Yeni kullanıcı bildirimlerinin sıklıkla gelmesi güvenlik açısından sorun olmasa da sinir bozucu bir hale gelebilir.
  • Detaylı gizlilik ayarlarına sahip olması nedeniyle her kullanıcı başlangıçta detaylı şekilde hassas ayarlamaları yapamayabilirler.
  • Arayüz bakımından gelişmiş özellikler sunduğu için alışması biraz daha uzun zaman alabilir.
Telegram Kullanmanın Avantajları ve Dezavantajları
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Türkiye'nin En Kapsamlı Kadın Blogu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!