Hamileliğin doğal süreçlerinden biri de anne adayının fiziksel değişimidir. Bu değişimlerden en dikkat çekeni ise hamilelikte kilo almaktır. Yani hamilelik boyunca bir miktar kilo alınması sürecin doğal bir sonucu olarak karşımıza çıkar. Ancak bazı kadınlarda kilo alımı normalin üzerinde olabileceği için anne ve bebek sağlığı için çeşitli riskleri de beraberinde getirebilir.
Hamileliğin altıncı ayına gelmiş anne adayları dolayısıyla hamileliğin altıncı ayında ne kadar kilo almak normaldir? Sorusuna cevap arıyorlar. Bu yazımızda 6 aylık hamileliklerde ne kadar kilo alımının normal olabileceğine değindik.
Hamilelikte uygun kilo alımı nedir?
Gebelikte anne adayı ve bebeğin Sağlıklı kalabilmesi için normal zamandan daha fazla beslenmeye ihtiyaç duyulur. Çünkü bu süreçte hem bebeğin beslenmesi hem de gebelikten dolayı anne vücudunun ihtiyaçları daha fazladır.
Kilo alımı anne adayının mevcut kilosu dikkate alınarak makul kabul edilebilir. Yani belirli oranda kilo almak ideal kilonun altında veya ideal kilosuna sahip olan kadınlar için sorun olmayabilir. Ancak hamilelikten önce de ideal kilosunun çok üzerinde olan kadınların alacakları kilo az da olsa bu sorun teşkil edebilir.
Dolayısıyla alınan kilonun normal kabul edilebilmesi için kadının hamilelik öncesi ideal kilosunun ne kadar altında veya üstünde olduğuna bakmak gerekir.
Örneğin 165 santim boyunda ve 55 kilo olan bir kadının hamilelikte 15 kilo almasının sağlık açısından önemli bir zararı muhtemelen olmayacaktır. Ancak hamilelikten önce yine 165 santim boyunda 75 kiloda olan kadının hamilelikte 15 kilo alması çeşitli risk faktörlerini beraberinde getirebilir.
Tüm bunlarla birlikte alınan kilonun risk oluşturmadığını düşünebilmek için anne adayının genel sağlık durumu gibi faktörleri de ele almak gerekiyor.
6 aylık hamileliklerde ne kadar kilo almak normal kabul edilebilir?
Yukarıda da bahsedildiği gibi vücut kitle indeksi alınacak normal kiloyu hesaplamak için önemlidir. Daha anlaşılır ifadeler kullanmak gerekirse alacağınız kilonun hamilelikten önceki mevcut kilonuz ve boyunuza uygun olması gerekiyor.
Hamile kalmadan önce kilonuz fazla ise hamilelikte alınacak her kilo sağlıksız kabul edilebilir. Uzmanlar ideal kilonun boy ile aynı olması veya 5 kilo kadar kilonun az olmasının genel sağlık için gerekli olduğunu belirtiyorlar.
Örnek verecek olursak 165 santim boyunda olan kadınların 60- 65 kilo olmaları sağlıklı bir ölçüdür. Başka bir örnek vermek gerekirse 170 santim boyunda olan kadınların da 65 ile 70 kilo arasında olmaları sağlıklı kabul edilir.
Hamilelikten önce zaten normal kilonuzun üzerindeyseniz gebelikte aldığınız kiloları yavaş yavaş vermeye çalışmanız gerekir. En azından hamilelik boyunca mevcut kilonuzu korumaya çalışmanız anne ve fetüs gelişiminin sağlığı için gereklidir.
Yani kilonuz boynuzdan en fazla olacak şekilde bir sınır koymak gerekirse 10 kilo fazla olabilir. Bu da çok sağlıklı bir ölçü olarak kabul edilmese de en azından riski sınırına dayanmamak için bu ölçü koyulabilir.
Çoğul gebeliklerde kilo farkı olabilir
Diğer yandan ikiz veya üçüz gibi çoğul gebeliklerde kilonun biraz daha fazla olması çoğul gebeliğin doğal sonuçlarından biridir. Bu tip gebeliklerde annenin ideal kilosundan 15 ile 20 kilo arasında fazla olması kabul edilebilir bir durumdur.
İdeal kiloyu korumak için ne yapılmalıdır?
Gerek 6 aylık hamileliklerde ve gerekse tüm hamilelik süreci boyunca ideal kiloyu korumak için birtakım önlemler alınabilir. Hamilelikte ideal kilonuzu koruyabilirsiniz için şunları yapabilirsiniz;
- Hamileliği riske atmayacak şekilde düzenli olarak basit egzersizler yaparak kalori harcayabilirsiniz.
- Hamilelikte normal zamana göre daha fazla besin tüketilmesi normaldir. Ancak faydasız kalori değeri çok yüksek olan işlenmiş sağlıksız gıdalar tüketmekten kaçınarak gereksiz kalori alımını önleyebilirsiniz.
- Uyku düzenine dikkat edilmesi ideal kilonun korunması ve metabolizmanın sağlıklı çalışması için faydalıdır.
- Gün içerisinde mümkün olduğu kadar düzenli şekilde ortalama 3 litre su içilmesi tavsiye edilir.
Gebelikte aldığınız kilolara dair endişeleriniz varsa bunu doktorunuz ile paylaşarak neler yapabileceğiniz hakkında en faydalı bilgileri alabilirsiniz.